Výlet do Pyšel - páteční odpoledne 27.11.2015

Pyšely - moje srdeční záležitost. Žádná jiná obec v mém okolí se mi nelíbí tolik jako právě Pyšely. Nejsou mi milé jen pěkným upraveným prostředím.  Je to celková atmosféra, která na mě dýchne, jakmile se ocitnu ve středu nebo v okolí této malebné obce.
Dnes v pochmurný listopadový pátek jsem zvolila k mé vycházce právě proto Pyšely. Ještě se mi tu nestalo, že by mi radost z procházky pokazilo počasí, ba právě naopak. Zde nacházím vždy radost z pohybu, radost z přírody, radost z lidí,  no prostě ze všeho. Naladím se jak já říkám - do aktivna. Nebylo tomu jinak ani dnes.


Pyšely mají vše, co by dle mého názoru obec měla mít. Vše pěkně pohromadě soustředěné v jejím středu :
  • krásně opravené náměstí ( jak jinak - T.G. Masaryka), sice častečne průjezdné pro auta, ale provoz je tak akorát,
  • kostel s pozoruhodnou budovou fary a souborem soch světců,
  • základní školu - s nyní čerstvě vylepšenou fasádou,
  • sokolovnu s restaurací včetně posezení na pěkně upravené zahradě,
  • zámek, v jehož prostorách mají svůj domov děti a v druhé části důchodci,
  • Obecní úřad, Hasičská zbrojnice, pošta, restaurace,
  • pár hezkých obchůdku (potraviny, drogerie, řezník, trafika, květiny).
Posedět lze jak v restauraci u pivečka, tak v útulné cukrárničce u kávičky a zákusku. Prostě pohoda. A co je ještě důležité zmínit - lidé. Jsou takoví vstřícni, pozdraví se a k tomu přidají i pokyn hlavou nebo úsměv. Přijdete do obchůdku, na poštu, do cukrárny, k řezníkovi či do trafiky, přivítá vás nejen prodavající, ale kupodivu i kupující. Cítím se tam opravdu vždy velmi příjemně.
 
Náměstí T. G. Masaryka
V tomto podzimním období, kdy už se brzo stmívá a teplota se pohybuje kolem 2oC,  jsem zvolila pro dojezd do Pyšel moje spolehlivé autíčko. Cesta pěšky by mi zabrala hodně sil i času a hlavně bych musela jít podél silnice, což mě neláká. Zaparkovala jsem ve středu obce, na náměstí T. G. Masaryka a vydala se kolem muzea, cukrárny, pošty a galerie U Marie dále Husovou ulicí.
konec Husovy ul.


Na konci ulice jsem odbočila doleva a pokračovala dolů polní cestou směrem k  Nespekům. Ačkoli jsem tamtudy šla již několikrát, tak až včera jsem si uvědomila, že i zde jsou umístěny lavičky k odpočinku. Dovedu si dobře představit, jak rád využije člověk alespoň krátkého odpočinku, pokud mu již není dopřáno zdatné fyzické kondice nebo pokud se chce porozhlédnout a pokochat krajinou.
Po levé straně do údolí se nyní rozprostírá velká plocha rozparcelovaných pozemků pro rodinné domky - tuším že se tato lokalita jmenuje Loreta nebo pod Loretou (tak nějak). Protože cesty i chodníky jsou již hotové, dá se tudy docela pěkně procházet, tak jsem z polní cesty dbočila doleva  k těm nově stavěným rodinným domkům, ulicí Údolní a Na Vráži jsem se dostala až k hlavní silnici Pražská. Přešla jsem na druhou stranu a zamířila nahoru Šibeniční ulicí směrem ke golfovému hřišti.
rybník Debrný
Po levé straně jsem minula rybník Debrný, po pravé čistírnu odpadních vod. Všude kolem upraveno, žádný nepořádek. U rybníka jsem si všimla, že zde asi začíná naučná stezka NS Pyšely. Vedla do lesa, tak jsem si ji nechala na jindy, no vida, stále je co objevovat.
Mírným stoupáním po dlážděné cestě, po levé straně les, po pravé golfové hřiště,  jsem se dostala k objektu Loreta Golf, kde je restaurace, hotel a  zázemí pro golfisty.
Loreta Golf

Dnes jsem tam ale nezavítala na kapučínko, jednak by se mi už setmělo a nestihla bych obejít můj plánovaný okruh a jednak si myslím, že v toto roční dobu, kdy je již hřiště uzavřeno, tak i provoz restaurace bude omezen. Ale to byla je má domněnka, třeba se mýlím. Prošla jsem asfaltovou stezkou přes golfiště k lesu Húra. Potkala jsem správce golfiště, který zrovna zavřel bránu, ale ochotně se vrátil a pustil mě ven. Aspoň teď vím, že v zimním období se není radno na golfišti pohybovat. Je obklopeno elektrickým ohradníkem, mohla bych tam taky pěkně uvíznout. Měla jsem tentokrát štěstí.
polní cesta pod Húrou
Cestu pod lesem Húra již důvěrně znám, mám ji prošlápnutou tam i zpět. Pokud bych šla doprava, došla bych ke kapličce a pak bych se mohla napojit na modrou turistickou značku a dojít do Vysoké Lhoty. Já se však potřebovala vrátit do Pyšel, proto jsem odbočila doleva.
Svižnou chůzi ( už mě zábly ruce a šeřilo se) jsem scházela mírně dolů, minula jedno ze stanovišť naučné stezky a došla kaštanovou alejí (Pod Oborou) dolů k parčíku a vodní nádrží opět na hlavní silnici Pražská, tentokrát o něco  málo blíže k centru obce. Přešla jsem silnici a pokračovala ulicí Májová. Odbočila jsem doprava a poměrně strmě nahoru pokračovala ulicí Letná až k Sokolovně.

Sokolovna s restaurací
 Jediná budova, která mi do Pyšel vůbec nezapadá, je opuštěná budova zřejmě bývalého nákupního střediska z dob socialistického venkova. Bohužel, návštěvník ji potkává téměř vždy, neboť je umístěna u hlavní silnice ve středu obce. Snad se časem najde nějaký šikovný a schopný podnikatel, který objekt zvelebí a vhodně využije.
opuštěný objekt v Pražské ul
 Minula jsem barokní stavení místní fary, a Kostel sv. Kříze a byla jsem rázem u autíčka na náměstí.


fara a Kostel sv. Kříže


Spokojená s výletem jsem si ještě na náměstí pročetla nástěnky. Slyšela jsem, že v Pyšelích bývají moc hezké adventní neděle, kdy se v podvečer na náměstí konají prý pěkná vystoupení. Ráda bych tento rok některou z těchto akcí navštívila, snad se mi zde povede zavítat na rozsvícení vánočního stromu v tuto první adventní neděli.
Nezapomněla jsem ještě nakouknout na obrázky v Galerii U Marie. Měli zavřeno, zvonit se mi nechtělo, už jsem dost pospíchala a nechtěla jsem jen tak rušit. Spokojila jsem se jen s "nákukem" skrz výlohu. Počkám s návštěvou na adventní neděli, to bude určitě otevřeno. Je to malinká galerie s pár obrazy, vede ji výtvarnice, paní Marie Kolářová. Vždy je hezké se pokochat jejími obrazy nebo obrazy jejího otce Karla Svobody.
Stejně tak jsem dnes vynechala cukrárníčku Benea. Na posezení u čajíčku a jablečného lístového šátečku už bylo dnes pozdě, blížila se zavírací hodina.
A toto je celá má dnešní trasa :



Kolik jsem ušla ?  
krokoměr jsem dnes žel zapomněla doma, takže se musím spokojit s údajem dle map.cz, tj.

                            cca 4 km

Kam se podívám v Pyšelích příště ? 
  • okruh  - Loreta, Zámek s domovem důchodců a s dětským domovem
  • naučná stezka Pyšely